Funkcjonalność dna oka i stężenia greliny po operacji bariatrycznej

Stwierdzono, że stężenia greliny w krążącej krwi są tłumione u chorych z otyłością olbrzymią po operacjach pomostowania żołądka Roux-en-Y, natomiast nie zaobserwowano znaczących zmian po zmianie opaski żołądkowej.2 Umieszczenie regulowanej opaski żołądkowej jest techniką czysto ograniczającą, wyprodukowanie woreczka żołądkowego o wadze około 30 ml z funkcjonalną ochroną dna żołądka. W przeciwieństwie do tego, operacja pomostowania żołądka pozostawia torebkę 15 ml w pobliżu połączenia przełykowo-żołądkowego i wyklucza główną krzywiznę, izolując dno – najbogatsze źródło produkcji greliny3 – od bezpośredniego kontaktu z żywnością. Postawiliśmy hipotezę, że stężenie krwinek w surowicy u pacjentów poddawanych operacjom bariatrycznym zależy od stopnia, w jakim zabieg wyklucza dno i następnie izolację komórek produkujących grelinę od bezpośrednich bodźców. Aby uniknąć potencjalnego zakłócającego efektu długotrwałej utraty wagi, skupiliśmy się na zmianach zachodzących 24 godziny po interwencji.
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka pacjentów przed operacją. Rysunek 1. Rysunek 1. Zmiany hormonalne związane z trzema procedurami chirurgicznymi. Panel A pokazuje zmiany stężeń glukozy, insuliny i greliny w czczo w 24 godziny po fundoplikacji Nissena, regulowanym opasywaniu żołądka lub pomostowaniu żołądka Roux-en-Y. Panel B pokazuje zmiany stężenia ghreliny w surowicy od przedoperacyjnej do pooperacyjnej u pacjentów poddanych fundoplikacji Nissen a, regulowanej opasce żołądkowej lub pomostowi żołądka Roux-en-Y. Groty wskazują średnie wartości przed i 24 godziny po operacji. Gwiazdki wskazują P <0,001 dla porównania z fundoplikacją Nissena i regulowanym opaskowaniem żołądka, metodą jednoczynnikowej analizy wariancji, a następnie porównania parami Scheffégo; sztylet P <0,01 dla porównania z wartościami przedoperacyjnymi, za pomocą dwustronnych sparowanych testów t; podwójny sztylet P <0,05 dla porównania z wartościami przedoperacyjnymi za pomocą dwustronnych sparowanych t-testów; oraz znacznik przekroju P <0,001 dla porównania z wartościami przedoperacyjnymi, za pomocą dwustronnych par t-testów.
Zbadano trzydziestu ośmiu dobranych, otyłych białych pacjentów poddawanych regulowanemu bandażowi żołądka, chirurgii pomostowania żołądka lub fundoplikacji Nissena metodą laparoskopową. Aby uniknąć potencjalnych zakłócających wpływów wynikających z dobowej zmienności, krew została wycofana o 8 rano przed operacją i o 8 rano następnego dnia po operacji. Pacjenci w trzech grupach mieli podobne kliniczne, biochemiczne i hormonalne cechy (Tabela 1). Jak można się było spodziewać po długim okresie poszczenia, stężenia glukozy i insuliny spadły u wszystkich pacjentów 24 godziny po zabiegu, bez znaczących zmian masy ciała. Spadek stężenia glukozy i insuliny od pomiaru przedoperacyjnego do pomiaru pooperacyjnego był istotny statystycznie w każdej grupie operacyjnej (p <0,01), natomiast nie zaobserwowano istotnych różnic między grupami (ryc. 1). Dwadzieścia cztery godziny po interwencji chirurgicznej stężenia greliny znacząco wzrosły w grupach, które przeszły fundoplikację Nissen (P = 0,01) lub regulowane opasywanie żołądka (P = 0,02), ale zmniejszyły się w grupie poddanej operacji pomostowania żołądka (p <0,001). ) Nasze dane świadczą o tym, że funkcjonalność dna oka po operacji determinuje stężenie greliny. To stwierdzenie jest zgodne z istotnie niskimi stężeniami greliny obserwowanymi wcześniej u pacjentów 30 minut po gastrektomii i w długim okresie.4
Gema Frühbeck, MD, Ph.D.
Alberto Diez Caballero, MD, Ph.D.
Maria J. Gil, Ph.D.
University of Navarra, 31008 Pamplona, Hiszpania
[email protected] es
4 Referencje1. Cummings DE, Weigle DS, Frayo RS, i in. Stężenie greliny w osoczu po indukowanej dietą utracie wagi lub operacji pomostowania żołądka. N Engl J Med 2002; 346: 1623-1630
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Hanusch-Enserer U, Brabant G, Roden M. Ghrelin stężenia w chorobliwie otyłych pacjentów po regulowanej opasce żołądka. N Engl J Med 2003; 348: 2159-2160
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Gnanapavan S, Kola B, Bustin SA, i in. Rozkład tkanek mRNA greliny i podtypów jej receptora, GHS-R, u ludzi. J Clin Endocrinol Metab 2002; 87: 2988-2988
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Ariyasu H, Takaya K, Tagami T, i in. Żołądek jest głównym źródłem krążącej greliny, a stan karmienia określa osoczowe poziomy immunoreaktywności u ludzi. J Clin Endocrinol Metab 2001; 86: 4753-4758
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
(79)
[hasła pokrewne: wdrożenia magento, oprogramowanie stomatologiczne, Enterolambrisentan ]
[hasła pokrewne: zespół reitera, soczewki crizal, limitki opinie ]