Genotyp promotora 5-lipooksygenazy arachidonianu, dietetycznego kwasu arachidonowego i miażdżycy tętnic ad 6

Poziom interleukiny-8 spadł o 3% wśród nosicieli dwóch wariantów alleli (P = 0,77). Te analizy logarytmicznie przekształconych wartości obejmowały współzmienne: wiek, płeć, wzrost, palenie tytoniu oraz grupę rasową lub etniczną. Dyskusja
Stwierdzono duży wzrost grubości błony środkowej tętnicy szyjnej między nosicielami dwóch wariantów allelu promotora 5-lipoksygenazy w porównaniu z nosicielami wspólnego allelu. Po zmianie wieloczynnikowej widoczne działanie miażdżycowe pozostało tak duże jak to związane z cukrzycą. Stowarzyszenie to było również silne w różnych grupach rasowych i etnicznych, które różniły się pod względem występowania odmian genotypów. To silne powiązanie kontrastuje ze słabymi związkami między zmiennością polimorficzną innych genów szlaku zapalnego a chorobami układu sercowo-naczyniowego.21-24
Obserwowane interakcje dieta-gen sugerują wpływ genotypu na miażdżycę, w której pośredniczy szlak 5-lipoksygenazy. Zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych n-6 (kwas arachidonowy i jego metaboliczny prekursor, kwas linolowy) wiązało się ze zwiększoną nasileniem miażdżycy tętnic tylko u nosicieli dwóch wariantów alleli. Takiej interakcji można się było spodziewać, gdyby na przykład zwiększono wytwarzanie leukotrienów w ścianie tętnic i wywołano aterogenezę w grupie wariantowej. Kwas arachidonowy jest głównym substratem dla 5-lipoksygenazy, a zwiększone spożycie kwasu linolowego i kwasu arachidonowego zwiększa wytwarzanie leukotrienów.12,13 Ten wzrost może indukować miażdżycogenną przewlekłość obwodów zapalnych w ścianie tętnicy.11,25
Stwierdziliśmy również, że zwiększone spożycie dietetycznych morskich kwasów tłuszczowych n-3 zmniejszyło pozorny efekt aterogenny wariantowych genotypów. Interakcja ta sugerowała również efekt, w którym pośredniczy leukotrien, ponieważ kwas eikozapentaenowy jest konkurującym substratem dla 5-lipoksygenazy. Karmienie ludzi kwasem eikozapentaenowym i kwasem docosapentaenowym zmniejsza wytwarzanie leukotrienu B4 przez aktywowane monocyty.14,26,27 Przyjmowanie morskich kwasów tłuszczowych n-3 przesuwa produkcję leukotrienów z bardziej aktywnej formy B4 do mniej aktywnej formy B528, 29 i może także indukować wytwarzanie innych mediatorów przeciwzapalnych. [30] Zaangażowanie szlaku 5-lipooksygenazy w tych interakcjach między dietą a genem było dodatkowo uwarunkowane brakiem takich interakcji z innymi dietetycznymi kwasami tłuszczowymi.
Istnieją znaczne dowody na to, że spożycie oleju rybiego chroni przed nagłą śmiercią z przyczyn sercowych31, 32 – działanie antyarytmiczne, w którym pośredniczą leukotrieny cysteinylowe. Podsumowując, nasze odkrycia sugerują działanie przeciwmiażdżycowe olejów rybnych wśród nośników dwóch 5-lipoksygenazy wariant alleli i są zgodne z występowaniem zwiększonej produkcji leukotrienów w tej grupie. Stwierdzenie, że cholesterol LDL był bardziej aterogenny wśród nosicieli dwóch wariantów alleli, jest spójne ze zwiększoną miażdżycą związaną z LDL w tej grupie, 34 i wśród tych osób poziomy białka C-reaktywnego, które wzrosły dwukrotnie, były zgodne z obecność znacznie dłuższego przewlekłego zapalenia tętnic w tej grupie.35
Chociaż dane dotyczące szlaku 5-lipoksygenazy i miażdżycy są ograniczone, dostępne dane z dwóch badań na zwierzętach i badania histologicznego u ludzi są zgodne z hipotezą, że zwiększone wytwarzanie leukotrienów ma działanie miażdżycowe.
[przypisy: alprazolam, polyporus, Leukocyturia ]
[przypisy: drożdżaki w kale, makaszka allegro, mielopatia szyjna leczenie ]